Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane onsdag 03.05.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vedvarende svakt lag høyt i snødekket kan være lett å påvirke noen få steder. Unngå bratt terreng med nysnøflak i høyden. Løssnøskred hvis sola titter frem.

Skredfarevurdering

Mulig kantkornlag høyt i snødekket kan gjøre det svært lett å løse ut flakskred enkelte steder. Det kan heller ikke utelukkes at det løsner skred av seg selv. Utbredelsen av problemet er usikker.

Rolig vær gjør at nysnøflakene fra helga stabiliserer seg. Vær likevel forsiktig i leområder som har samlet mye snø de siste dagene, særlig i og ved terrengfeller.

Der sola får tak vil det løsne løssnøskred i nysnøen.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Nysnø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 2. mai 2023

Det kom opp mot 20 cm nysnø fra V/NV i fjellet i helga.
Nysnøen legger seg over en solskare som ble dannet fredag i øst og sør. Overflaten varierer en god del avhengig av hvor mye vinden har tatt og mengde nysnø.
Under solskaren og i nordhellinger er det stort sett tørr fokksnø som igjen ligger på et hardt smelteomvandlet snødekke.

Solskaren fra fredag må følges med på, den kan gi forhold for framvekst av nye kantkornlag. Begynnende kanting i underkant av solskaren ble observert i sørøstvendt terreng på Høgenibba ved Hornindal.

Det kan ligge kantkorn i overgangen mellom fokksnø og gammelt smelteomvandla snødekke noen steder. Utbredelsen av problemet er usikker og er i så fall bare flekkvis.

Dypere i snødekket ligger kantkorn fra mars som er vanskeligere å påvirke.

Et str. 3 naturlig utløst skred løsnet på søndag i nordvendt terreng i Grasdalen på Strynefjellet (Ryggfonn). Drønn ble registrert på Sætreskardfjellet på Strynefjellet.
Mandag ettermiddag gikk det et naturlig utløst str. 2 flakskred i nordøstvendt terreng ved Kvamshesten vest for Førde lufthavn.
Det er usikkert hvilket svake lag disse skredene/faretegnene gikk på.

Fjellvær

Tirsdag 2. mai 2023

6 mm i døgnet, opp mot 13 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 700 moh om ettermiddagen. Bris fra nordvest. -7 °C til 0 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Onsdag 3. mai 2023

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om ettermiddagen. Bris fra nord. -8 °C til 0 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS